Archive for the ‘Активности’ Category

СИТЕ ЗА ВОДАТА … Поканети сте …

flaer pokana

Advertisements

Во време на избори, ние ја избираме водата

WWD 2013 - fotografii i poezija

Среќни празници …

Што да се прави со играчките кои повеќе не ги употребувате?

Image

REUSE – РЕУПОТРЕБИ – Подарете љубов!

  • Подарете ги на дете во вашето пошироко семејство
  • Донирајте ги играчките во хуманитарни акции или во училишта. Прашајте за можноста за донација и во здравствени установи.

ПРЕПОРАКА: Во тек е акцијата „Играта продолжува …“ – акција за собирање на употребени играчки (и боички, боенки, книги или украси за деца) и нивна донација на деца кои живеат во сиромаштија или се социјално исклучени, реализирана од страна на Здружение за зелено општество – Greener и Македонската платформа против сиромаштија (МППС). Донирајте …

 RECYCLE – РЕЦИКЛИРАЈ – Бидете одговорни кон животната средина!

–         E-отпад. Играчките кои што повеќе не се за употреба, а содржат електронски делови, не треба да се мешаат со комуналниот отпад, туку да се однесат до местата означени за одлагање на е-отпад.

–         Батерии. Не ги исфрлајте играчките заедно со батерии во нив. Батериите секогаш фрлајте ги на соодветните места за таа намена. Внимавајте при изборот/купувањето на батериите – изберете батерии кои може повеќепати да се полнат и батерии кои содржат помали количини на жива и тешки метали.

–         PVC. Овој материјал многу често се употребува во детските играчки, но лошо влијае врз животната средина. Неговото место не е во контејнерите за комунален отпад.

 REDUCE – РЕДУЦИРАЈ – Скромноста е доблест!

  • Поправете ги расипаните играчки, наместо веднаш да ги фрлите.
  • Пред да купиш нова играчка, размисли дали навистина ти е неопходна.

Моќта на НИЕ!

Не е ништо ново дека заедно можеме повеќе. Исто како што многу пати до сега се покажало дека е потребно здружување за постигнување на некоја цел.

Но … Има некои работи кои ги правиме заедно и притоа постигнуваме голем успех, ама за жал, во негативна конотација.

На пример:

* НИЕ сме дел од мултимилионското пазарно општество … купуваме без мерка и трупаме непотребни количини на комерцијални предмети, а притоа не размислуваме дека за нивното производство се трошат огромни неповратни ресурси …

* НИЕ сме дел од модерните текови … следиме трендови и создаваме енормни количини на секаков отпад, а притоа воопшто не се грижиме каде истиот завршува и како влијае врз животната средина …

* НИЕ сме дел од профитабилни бизниси … креираме бизниси без обзири кон околината, уништуваме во име на профитот и не оставаме ништо за следните генерации …

* НИЕ сме дел од иднината … ги забораваме добрите навики од минатото и рушиме добри системи …

Всушност нашата моќ е во нашата одлука! Да донесеме правилна одлука!

НИЕ сме тие што ја поседуваат моќта за уништување на оваа планета, но НИЕ сме и́ тие кои со моќта на одлуката може да ја спасат планетата … тоа е нашата моќ … тоа е моќта на НИЕ!

Пријавете се – кажете го своето!

Недела. Знам дека ова не е ден кој е баш којзнае колку погоден за големи размислувања, но ви нудам интересен предизвик.

Сакам да ве поттикнам да размислите за нешто кое вас би направило посреќни и вашата зедница одржлива, а воедно имате можност да бидете наградени за тоа.

Имено, на 30.07.2012 е започнат Националниот конкурс за активности, кои во принцип можат да бидат поддржани од фондовите на ЕУ, а на кој можете да аплицирате со сопствена идеја (како индивидуалец, активист или организација). Конкурсот е во организација на Еко-свест и CEE Bаnkwatch во рамките на програмата Европа за граѓаните на Европската Унија. Критериумите за конкурсот можете да ги најдете на следнава врска http://www.ekosvest.com.mk/docs/NGO%20dokumenti/nacionalen_konkurs_kriteriumi.pdf, а пријавата за учество на http://www.ekosvest.com.mk/mk/ngo-doc.php?id=16. За дополнителни информации не се двоумете да ги контактирате организаторите.

Како поттик, наградата за идеја која најмногу ќе придонесе кон одржливиот развој на Вашата заедница е во износ од максимум 3000 евра!

Ајде сега на размислување и пишување, но внимавајте, крајниот рок за поднесување на предлог идеите е 20 септември 2012 година.

Пријавете се – кажете го своето! Јас ви посакувам успех !

ФИЛАНТРОПИЈА ПРЕКУ ЗЕЛЕНИ ИДЕИ

КОНКУРС ЗА МАКЕДОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И СОЦИЈАЛНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ ЗА ЗЕЛЕНИ ИДЕИ/ПРОЕКТИ

$$$ можност да се добие награда од 10.000 долари $$$

 

ЦИРа распишува конкурс за доставување на идеи/проекти кои промовираат традиционална изработка на производи, мали бизниси вкоренети во заедницата и кои потикнуваат иновативни зелени идеи. Критериумите за учество во конкурсот се наведени подолу.

 

Крајниот рок за доставување на проектите е 5 јули 2012, до 17:00 часот.  Формуларот за аплицирање со Вашиот зелен проект/идеја може да го најдете  на http://www.cira.org.mk/index.php/en/capacity-building/news/205-2012-06-15-11-42-18

Пополнетиот формулар доставете го на email: cira@cira.org.mk

 

Тимот на ЦИРа врз основа на наведените критериуми ќе селектира 3 идеи/проекти на национално ниво. Избраните проекти ќе треба да се презентираат од страна на претставниците/доставувачите на проектите на Форумот за развој на филантропија во Западен Балкан кој ќе се одржи од 17-20 Јули  2012 во Колашин, Црна Гора. Сите трошоци за учество на по еден претставник од избраните правни субјекти или физички лица на форумот ќе бидат покриени од страна на организаторот Rockefeller Brothers Fund (RBF).

 

На Форумот ќе се изберат 3 најдобри проекти од регионот на Западен Балкан кои ќе добијат 10.000 УСД за поддршка на имплементацијата на зелената идеја.

 

Критериуми за учество:

·         Идејата да е во фаза на осмислување или штотуку започната со реализација.

·         Идејата е комплетно базирана на користење на локални ресурси.

·         Има детален план или идеја за да влијае позитивно врз  животната средина

·         Користи знаење од луѓето во локалната заедница и нивни традиционални вештини

·         Има план или идеја за постепен развој

·         Го има проценето локалниот пазар – ги познава конкуретните и компаративните предности

·         Идејата го подржува процесот на ревитализација на традиционалните локални бизниси и поврзувањето на луѓето со заедницатa.

·         Идејата е уникатна и нема парична поддршка од владините институции на локално и централно ниво или од меѓународни донаторски агенци

 


Терминот „зелени идеи“ означува идеи кои придонесуваат кон животната средина, кои користат ресурси од локалната заедница и кои придонесуваат кон одржливиот развој (интеграција на локалните, економските, социјалните и еколошките потреби и приоритети на заедниците)

%d bloggers like this: