Важноста на Пчелите

Најпрво, ќе обрнам внимание на поимот и значењето на тн. “медна пчела”.

Bees_1

Медните пчели се дел од редот на “Hymenoptera” инсекти каде се вбројуваат и бумбари, оси, мравки.

Што можеме да научиме од пчелите?

Проучувањето на пчелите помага во проширување на областите од науката за која учат дури и учениците основци. Како на пример:

  • Пчелите се витален дел од структурата на човековиот ланец на исхрана. Дури 1/3 од храната која ја јадеме не би била достапна доколку ги нема пчелите.
  • И пчелите, како и останати инсекти, се дел од ланецот на исхрана на животните.
  • Социјалниот живот на медните пчели отсликува контроверзна замисла за структурата на општествата во светот.
  • Алатките со помош на кои пчелите го собираат медот а се лоцирани на делови од нивното тело, се всушност само пример за нивна адаптација кон условите на природата и еволуција.
  • Производите како што се медот, поленот, саќето и прополисот наоѓаат суштинска и нутритивна вредност во медицината и производствените апликации.
  • Пчелите имаат суштинска улога во генетиката и медицината како и во одржливиот развој. Гените кои досега се утврдени дека биле предмет на еволуција кај животните се од врвно значење на развојот и иднината на човекот, исто така.

За жал, на пчелите им се заканува опасност од исчезнување како резултат на влијанијатa од нашата животна средина. Индустријализмот и денешната човекова технологија продолжува да ја разнишува природната и сигурна средина и опстанок на бумбарите и медните пчели со таков размер, што им се дава мала шанса за нивно размножување.

Но ајде за момент да ја оставиме реалноста настрана, и да се задржиме на медните производи, кои се полезни за нашето здравје и благосостојба.

Bees_3

Освен медот на кој единствено помислуваме кога се спомнува медоносната пчела, во својата “лабораторија”, пчелите создаваат и други производи (матичен млеч, полен, прополис, медно саќе) кои претставуваат богатство, лековитост и хранливост и кои за нас луѓето се од суштествено значење. Во светот е општо прифатена следната констатација, пчелите произведуваат “нешто” што ниту хемичари, фармацеви, ниту технолози, или пак медицинари би биле во состојба да го создадат. Пчелните производи имаат сложен, комплексен состав со идеално  избалансирани состојки кои синергистички делуваат и претставуваат катализатори и биостимулатори за човековиот организам.

Редовна и правилна употреба на пчелните производи како додаток во исхраната делува стимулирачки при сите видови на физички и умствен напор, со тоа се подобруваат функциите на органите за варење, се стимулираат функциите на жлездите со внатрешно лачење, се потпомага и подобрува крвната слика. Со употреба на пчелните производи луѓето го оспособуваат својот организам сам да се спротистави на многу заболувања.

Да ги спомнеме накратко медните производи:

  • Во составот на медот досега се идентификувани околу 180 материи (јаглехидрати, вода, органски киселини, азотни соединенија, обоени материи, ароматични материи, макро-олиго- и микроелементи, витамини). Секоја лажичка мед претставува вистински арсенал од хемиски материи кои поседуваат огромна биолошка и профилактичка вредност. Медот е препорачлив за деца, спортисти, возрасни лица кои се занимаваат со тешка физичка или умствена работа, но и како додаток во исхраната односно како замена за шеќерот (во кафе, млеко, чај, цеден сок од лимон).
  • Матичниот млеч е секрет од млечните жлезди (со млечнобела или светлокремова боја) на младите пчели работнички, со кој пчелите ги хранат своите ларви (ларвите на идните матици за време на целиот развој се хранат со млеч, а останатите од млечот добиваат само првите три дена). Благодарение на оваа чудесна храна матицата импресионира со својата биолошка продукција и таа за еден ден може да положи дури 2.000 јајца, чија тежина трократно ја надминува нејзината сопствена тежина. Ваква продукција не е позната на друго место во живиот свет.
  • Поленот ги претставува машките полови клетки на цветните растенија. Во неговиот состав се вбројуваат: протеини, слободни аминокиселини, шеќери, минерални материи, витамини, хормони, масти, ароматични материи и секако, вода. Посебно значајно е тоа што во неговиот состав се вклучени СИТЕ 20 аминокиселини, кои влегуваат во составот на човековиот организам.
  • Прополис е производ кој пчелите го произведуваат со собирање на смолести материи од пупките на некои растенија (врба, топола, бреза, ела) и со додавање на восок и секрет од нивните жлезди. Покажува бактерицидни, антибиотички и антипротеолитички својства. Во него се идентификувани повеќе од 80 различни супстанци, од кои познати се: флавони, ароматични материи, балзами, минерални материи, органски киселини.

Се надевам дека информациите кои само накратко ги споменав ќе бидат интересни за вас и можеби ќе пројават љубопитност, па така ќе го вклучите медот и некој од останатите медни производи, како на пример прополисот, во секојдневната исхрана. Секако, во овој зимски период, неговата употреба е пожелна, медот и прополисот му помагаат на организмот во борбата со грипот и настинките, како и со заморот. Само со неколку капки прополис и лажичка мед додадени во чај, ќе му дозволите на вашиот имунолошки систем побрзо да се избори против настинката. Дури би споменале и комбинација на мед, суво грозје и ореви. Во времето на мојата баба, токму таа комбинација на мед со ореви и суво грозје била наменета за уживање на најмалите, но со тоа му се овозможувала и заштита на имунолошкиот систем во зимските периоди.

Honey Sakje

Постот е изготвен од Јулиане Петровска,

Прехранбен Технолог

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s