ФИЛАНТРОПИЈА ПРЕКУ ЗЕЛЕНИ ИДЕИ

КОНКУРС ЗА МАКЕДОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И СОЦИЈАЛНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ ЗА ЗЕЛЕНИ ИДЕИ/ПРОЕКТИ

$$$ можност да се добие награда од 10.000 долари $$$

 

ЦИРа распишува конкурс за доставување на идеи/проекти кои промовираат традиционална изработка на производи, мали бизниси вкоренети во заедницата и кои потикнуваат иновативни зелени идеи. Критериумите за учество во конкурсот се наведени подолу.

 

Крајниот рок за доставување на проектите е 5 јули 2012, до 17:00 часот.  Формуларот за аплицирање со Вашиот зелен проект/идеја може да го најдете  на http://www.cira.org.mk/index.php/en/capacity-building/news/205-2012-06-15-11-42-18

Пополнетиот формулар доставете го на email: cira@cira.org.mk

 

Тимот на ЦИРа врз основа на наведените критериуми ќе селектира 3 идеи/проекти на национално ниво. Избраните проекти ќе треба да се презентираат од страна на претставниците/доставувачите на проектите на Форумот за развој на филантропија во Западен Балкан кој ќе се одржи од 17-20 Јули  2012 во Колашин, Црна Гора. Сите трошоци за учество на по еден претставник од избраните правни субјекти или физички лица на форумот ќе бидат покриени од страна на организаторот Rockefeller Brothers Fund (RBF).

 

На Форумот ќе се изберат 3 најдобри проекти од регионот на Западен Балкан кои ќе добијат 10.000 УСД за поддршка на имплементацијата на зелената идеја.

 

Критериуми за учество:

·         Идејата да е во фаза на осмислување или штотуку започната со реализација.

·         Идејата е комплетно базирана на користење на локални ресурси.

·         Има детален план или идеја за да влијае позитивно врз  животната средина

·         Користи знаење од луѓето во локалната заедница и нивни традиционални вештини

·         Има план или идеја за постепен развој

·         Го има проценето локалниот пазар – ги познава конкуретните и компаративните предности

·         Идејата го подржува процесот на ревитализација на традиционалните локални бизниси и поврзувањето на луѓето со заедницатa.

·         Идејата е уникатна и нема парична поддршка од владините институции на локално и централно ниво или од меѓународни донаторски агенци

 


Терминот „зелени идеи“ означува идеи кои придонесуваат кон животната средина, кои користат ресурси од локалната заедница и кои придонесуваат кон одржливиот развој (интеграција на локалните, економските, социјалните и еколошките потреби и приоритети на заедниците)

Advertisements

One response to this post.

  1. Greetings from Sardinia, congratulations for the blog

    Одговори

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s