Светски ден на водата 2012 (WWD2012)

Светскиот ден на водата се одржува секоја година на 22 март со цел фокусирање на вниманието врз важноста на водата и  залагање за одржливо управување на слатководните ресурси. Во 1992 година на Конференцијата на ОН за животна средина и развој (UNCED) било препорачано прославување на еден интернационален ден на слатководните ресурси. Генералното собрание на ОН одговорило на препораката со назначување на 22 март 1993 година како прв Светски ден на водата.

Темата за 2012 година е „Светот е жеден бидејќи ние сме гладни“ (The World Is Thirsty Because We Are Hungry) и се фокусира на потрошувачката на вода за производство на храна.

„Светот е жеден поради нашите потреби за храна. Денес, има над 7 милијарди луѓе кои се хранат на планетата и овој број се очекува да достигне 9 милијарди до 2050 година. За да можат да се нахранат сите, прво треба да се обезбеди вода, во доволна количина и со соодветен квалитет. Ние исто така ќе треба да произведеме повеќе храна со користење помалку вода, да ги намалиме фрлањето и загубите на храна, но и да се стремиме кон поодржливи режими на исхрана“ се вели во официјалната брошура на WWD2012.

 

Сите информации поврзани со WWD2012 може да ги најдете на официјалната интернет страна http://www.unwater.org/worldwaterday/. ГРИНЕР го поддржува WWD2012 и следните денови ќе ги посвети на водата.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s