Хартија – рециклирајте!

 

Рециклирањето е поделба на материјали од отпадот и негова повторна употреба. Вклучува собирање, сепарација, преработка и производство на нови производи од веќе искористени предмети и материјали. Многу е важно да се направи правилна поделба на отпадот така што многу материјали може повторно да се користат ако тие се собираат/селектираат пооделно. Без воведување на рециклирањето во секојдневниот живот, тешко може да се замисли процесот на управување со отпад.

Што може да се рециклира? Сите материјали што во својот состав имаат хартија, стакло, картон, алуминиум, железо, керамика, пластика (полимерни материјали), итн.

ХАРТИЈА – ЗОШТО?

Хартијата се добива со преработка на дрвата со помош на различни хемиски средства и при тој процес доаѓа до уништување на големи површини на шуми и загадување на околината. Собирањето на старата хартија и нејзино рециклирање придонесува за :

 • помала штета врз животната средина
 • 60 % заштеда на енергија во однос на добивање на хартија од дрво
 • 15 % помала потрошувачка на вода во однос на добивање на хартија од дрво

Во земјите на европската унија на годишно ниво се преработува измеѓу 50-60 % на отпад од кој најголемиот дел се однесува на преработка во металската индустрија, а потоа следи преработка, рециклирање и повторно производство на хартија па затоа и собирањето и селектирањето на стара хартија, која е основна суровина во тој процес е една од најдобро организираните работи. Покрај тоа што рециклирањето на хартија значајно влијае врз животната средина во позитивна насока, исто така овој вид на преработка преставува и профитабилен бизнис. Австриската групација “MM” која покрива повеќе од 60 % од европскиот пазар каде што годишно пласира околу 1.5 милиони тони различни видови картони, во најголемиот дел го води бизнисот на производство од рециклирање. Исто така големиот производител “RENO DE MEDICI” годишно испорачува околу милион тони картонска амбалажа.

Брз и едноставен начин на рециклирање-само за 15-30 минути од картонска кутија до хартија за повторна употреба.

Најраспрост начин за рециклирање на искористени амбалажни каронски кутии од пијалоци е процесот на одвојување на влакна во фабриките за рециклирање на хартија. Процесот опфаќа ставање на хартијата и кутиите во големи буриња со вода во кои се мешаат. Со ова мешање се раздвојуваат влакната со што хартијата брзо се раложува. Влакната упиваат вода и се претвараат во голема смеса на водени/разводенети влакна. Сите нехартиени елементи како што на пример пластиката испловуваат на површина или потонуваат на дното така да можат лесно да се извадат со стругање или просејување низ сито. Овој процес обично трае 15-30 минути и го извлекува поголемиот дел од влакната. Добиените влакна понатаму можат да се употребат за производство за весници, хартиени кеси, хартиени марамчиња, ребраст картон за кутии и така натаму.

Какви видови на хартија може да се рециклираат?

Сите видови на тетратки, тефтери, нотеси, испишани листови на хартија, списанија, весници, рекламни пораки и флаери, хартија за копирање во боја, коверти, картонски кутии, картони за завиткување, картонски кеси, сите типови картони од купените производи во малопродажба и големопродажба, картонски амбалажи во кои се пакувани млеко, јогурт, сокови и така натаму и така натаму.

СОВЕТИ

 1. Рециклирајте хартија – не ги фрлајте весниците! Со еден тон собрана хартија ќе спасите уништување и сечење на дрвата!
 2. Рециклирајте хартија – со преработка и рециклирање на стара хартија користиме 15 % помалку вода. Некои податоци говорат дека со рециклирање на еден тон канцелариска хартија, спасуваме 17 стебла на дрва, штедиме 4200 киловати енергија и 32000 литри вода !
 3. Направете селектирање на хартијата од стаклото, пластиката, металот, органскиот отпад и фрлајте ја во посебни контејнери и канти кои се наменети исклучиво за хартија – така ќе придонесете хартијата да заврши на рециклирање наместо во депонија !
 4. Употрбувајте еден производ од хартија повеќе пати!
 5. Лобирајте за усвојување на закони во Република Македонија за задолжително селектирање на отпадот и рециклирање на хартијата!

Авторот е член на Гринер,

дипломиран инженер технолог – полимерно инженерство.

*

** Овој блог пост е поддршка на Гринер за

     World paper free day 2011

Advertisements

One response to this post.

 1. superrr :DDDDDDDDD

  Одговори

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s