Храна – избери здравје …

13037_165035777479_596222479_2671147_2574848_n

Во услови кога времето на сите ни е во дефицит и многу грижи ни тежат во секојдневието, подзабораваме на здравите навики во исхраната. Добро, јасно е дека развојот на технологијата донесе промени во начинот и во темпото на живеење, но размислете, кога последен пат вашето семејство се собра на топол, домашно подготвен, заеднички ручек?

Од една страна, фактите говорат дека се помалку се употребуваат и се приготвуваат свежи намирници, а се повеќе се посегнува по исклучително привлечната брзата храна (индустриски добиената храна). Најразличните видови пецива, грицки, колачи, сосови, производи од млечната и месната индустрија се наоѓаат во изобилие на рафтовите по маркетите и во кратко време го задоволуваат нашиот глад. Истовремено преку истите во нашиот организам се внесуваат над 300 видови на хемиски добиени адитиви и околу 50 видови на природни адитиви, додадени при производството, подготовката, обработката и пакувањето. Дозволете да напоменеме дека некои од адитивите имаат штетно влијание врз вашето здравје. Адитивите всушност се оние супстанции кои прават производите да останат свежи подолго време (да не се расипат – да го сменат вкусот, бојата, формата, да муфлосаат), а задолжително се бележат на пакувањето на производот со ознаката “Е”. Тоа е ознака според европските стандарди, но прифатена скоро низ целиот свет. Ако ве интересира повеќе за адитивите, може да прочитате на следниот линк.

Од друга страна, Вие имате избор каква храна ќе конзумирате. Вие можете и да не внесувате хемија во себе. Потсетете се дека во листата на храна се наоѓаат и категории наместо со адитиви, преполни со витамини и хранливи состојки кои ги задоволуваат потребите на организмот за здраво функционирање. Наша препорака се:

–         органска храна – одгледувана на чисти подрачја и без користење на пестициди и други видови на хемиски препарати

–         месо и месни производи од животни и живина кои не се одгледувани со вештачка храна и при нивниот раст и развој не им се давани хормони и антибиотици

–         традиционална храна – приготвена од плодовите кои виреат на нашето поднебје, на начинот на кој тоа го правеле нашите предци.

Не за џабе рекле „здравјето доаѓа од устата“. Храната не е само потреба, таа е лек и задоволство. Бидете внимателни кога избирате што ќе изедете. Размислете за тоа како се храните и направете важен чекор кон вашето подобро здравје. Искористете ги плодовите на природата, заменете ја индустриската храна со јаткасти плодови, семки, овошје и зеленчук од подрачјето од каде и што потекнуваат, заменете ги газираните и вештачки сокови со свежо цедени сокови или едноставно со чиста вода… и бидете здрави и среќни.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s