Мораме да ги чуваме шумите …

Денеска, во рамки на седмата акција „Ден на дрвото – пролет 2011“, што се реализира под мотото „Ајде на садење, батали политика бар денес“, беа засадени околу 3 милиони дрвца, на површина од 755 хектари, на 70 локации, во 30 општини низ Македонија.

Интересно е да се знае дека со Резолуцијата на Генералното собрание на UN-број 61/193, 2011 година е прогласена за Меѓународна година на шумите.

Во текот на последните 200 години, човекот уништил повеќе од пола од природниот шумски свет на планетата Земја. Пожарите представуваат една од најголемите закани за шумите.Тие се честа појава во летните, сушни периоди. Од човечкото невнимание, годишно во просек во нашата земја со пожарите се уништува околу 615 хектари шума. Опасноста од ваквата закана мора сериозно да се сфати и да се интервенира со програмите за пошумување со видови кои се отпорни на суша. Но исто така треба да се обрне внимание при бирањето на видовите на дрво во однос на почвата, местоположбата, надморската височина и другите фактори.

Како закана на шумите се јавува и се почестата појава на непланското сечење на шумите. Минатата година бевме сведоци на непланското сечење на нашето шумско богатство – Моликата во националниот парк „Пелистер“. Моликата  (Pinus peuce) е ендемски вид на Балканот и представува терциерен реликт. Несаканиот настан на Пелистер не е единствен, за жал истото сценарио се случува и по другите планински региони во Македонија. Затоа е потребно да се изготви програма за однесување кон шумскиот фонд и негова целосна заштита.

Шумите имаат важна улога во спречувањето на ерозијата, во производството на кислород и намалување на емисија на јаглеродниот диоксид во атмосферата. Тие представуваат природно живеалиште на голем број птици, инсекти, животни и билки. Оваа симбиоза на жив свет е ставен во опасност при уништувањето на шумите. Секое делче на тој скриен свет си има свое значење на планетата Земја.

Затоа, да се заложиме за заштита на шумите, за заштита на нашето природно богатство, за иднината.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s