Продолжуваме да се грижиме за водата … за нас…

Иако денеска официјално го затвораме настанот „Недела на водата – блогираме за водата“, еден од настаните поврзани со Светскиот ден на водата 2011, нашите активности поврзани со водата продолжуваат.

За жал, колку и да се фокусира светската јавност кон заштитата и заштедата на чиста вода, не се намалува бројот на оние кои ја загадуваат или нерационално се однесуваат со неа. Сведоци сме и на еколошки катастофи предизвикани од луѓето, кои ја уништуваат природата и природните ресурси. Тоа директно го погодува човештвото, но и целиот растителен и животински свет. Сè поголема е листатa на прекрасни примероци кои се ставени на листата за заштита и видови кои засекогаш исчезнуваат од површината на Земјата. Застрашувачки се и бројките кои покажуваат колку луѓе секојдневно умираат поради недостатокот на чистата вода за пиење.

Во изминатава недела се обидовме барем малку да придонесеме во подигнување на свеста за важноста на водата. Пишувавме дека водата не само што е дел од нашето секојдневние и е насекаде околу нас, туку таа е всушност и најголемиот дел од нас. Потенциравме дека со грижата за нејзе, всушност се грижиме за себе.

Ве повикуваме заедно да продолжиме со активностите заштита и заштеда на водата. Имаме одговорност кон идните генерации да не дозволиме и понатаму да умираат луѓето за вода, да исчезнуваат прекрасни видови на животни и растенија од сликата на Земјата. Ајде да ги промениме нашето размислување и навиките и да придонесеме кон подобро утре …

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s