Водата во човековиот организам …

1.      Водата, по кислородот, е втората најважна состојка за здравјето на човекот. Телото на возрасен човек е составено од околу 70% вода.

2.      Крвта на човекот има 83% вода, мозокот има 75% вода, а коските 25% вода.

3.      Во моментот кога човек ќе се почуствува жеден веќе неговото или нејзиното тело изгубило нешто повеќе од 1% од вкупното количество на вода во организмот.

4.      Човекот може да живее без вода околу една недела, во зависност од условите.

5.      Иако многу нутриционисти и лекари ги советуваат своите пациенти да пијат осум чаши вода на ден, нема научни докази кои го поддржуваат овој совет. Треба да бидете внимателни, бидејќи пиењето премногу вода предизвикува нивото на натриум во крвотокот за да се разводни и да дојде до нерамнотежа на водата во вашиот мозок. Ова се нарекува „интоксикација со вода“ и може да доведе до фатални церебрални и пулмонални едеми.

6.      Вода служи во многу цели во рамките на нашето тело:
• регулирање на температурата,
• исфрлање на токсините и отпадите,
• пренесување на кислород,
• обезбедување на хранливи материи,
• олеснување на сите хемиски реакции во телото,
• помагање на дигестивниот систем.

7.      Откако ќе се напиете вода, таа останува во вашиот стомак околу 5 минути! Четиристотини галони вода секојдневно се движат низ вашите бубрези.

8.      Нашите тела природно губат меѓу 2-2,5 литри вода дневно низ метаболитичките процеси, движењето и милионите телесните функции.

9.      Недостатокот на соодветна санитација и безбедно снабдување со вода во градовите води до сериозни здравствени проблеми. Несоодветните санитарни услови често предизвикуваат загадување на водата за пиење. Таквата вода за пиење резултира со епидемии на колера или маларија, фекално-орални болести како што е дијареата итн.

10.   Чистата вода има неутрална вредност 7, што не е ниту базна, ниту кисела.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s