Дали сте знаеле …

1.      Водата е насекаде околу нас! Постојат 1,3 милјарди кубни километри вода на земјината површина. Најголем дел од неа се наоѓа во океаните, >97%. Таа вода е солена и не е за пиење. Само помалку од 1% од вкупната количина на вода на земјата е свежа и достапна.

2.      Голем дел од свежата вода е складирана под земја, во водонепропустни слоеви, отколку на  површината на Земјата.

3.      Водата на земјата се наоѓа во резервоари – во океаните, како мраз, во атмосферата, во подземните води, во езерата, реките, потоците и во живите суштества. Таа се движи помеѓу резервоарите со различна брзина и преку различни процеси – испарување, кондензирање, врнење и протокот на вода.

4.      Според теоријата, водата во стратосферата придонесува кон тековното загревањето на земјината атмосфера. Тоа пак, за возврат, го засилува интензитетот на тропските циклони, кои уфрлаат уште повеќе вода во стратосферата.

5.      САД секојдневно трошат 346 000 милиони галони чиста вода.

6.      Во земјите во развој, 70% од индустрискиот отпад се фрла директно во водите, без никакви дополнителни постапки за нивно прочистување.

7.      Секој ден, 2 милиони тони отпад, создаден од човекот, се отстранува во водотеците.

8.      Над 1,5 милијарди луѓе немаат пристап до чиста, безбедна вода за пиење.

9.      27% од урбаните жители од земјите во развој немааат вода во своите домови.

10.   Односот меѓу водата и градовите е од клучно значење. Градови имаат голема потреба од свежа вода а за возврат тие вршат големо влијание врз системите на свежата вода.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s